Barbar Airtis - W.I.P. 2 - ako som robil metaliky

Včera mi bohužiaľ časový harmonogram nevyšiel podľa mojich predstáv, no aj tak sa mi podarilo dokončiť na Airtisovi metaliky (v tomto prípade ich nieje až tak veľa, ako u Brogana, takže pohoda :)) a pokročil som aj s jeho oblečením, ktoré by som chcel dnes dotiahnuť. Keďže času nebolo nazvyš, nielen že som nedokončil veci ako som chcel, ale nezostal čas už ani na fotenie. Snáď dnes sa zadarí. Aby dnešný 'vstup' nebol taký suchý, pichnem sem krátky postup ku metalikám tak, ako som ich robil na Broganovi a s malými zmenami aj na Airtisovi (keďže ma oň viacerí žiadali). Uvádzané farby sú len orientačné, nikde nie je písané, že ich treba použiť presne takto, tiež neuvádzam pomery miešania farieb - nesnažím sa o presný step-by-step postup á-la kuchárska kniha, ale skôr taký voľný pokec na danú tému. Ako ilustračné fotografie môžu poslúžiť tie z W.I.P. progresu na Broganovi.


1. Takže na figúrku streknutú základom (už nejakú dobu používam svetlé spreje - buď Vallejo Grey Primer, alebo GW Skull White, nepýtajte sa na výhody či nevýhody, proste sa mi na ne dobre maľuje) som si pripravil prvotný náter metaliky - nemal som doma medenú, tak som použil 'co dům dal' - zmiešal som trochu striebornej so zlatou a do toho som pridal kvapku Tiny Tin. Farbu som nariedil zhruba na konzistenciu mlieka - nechcel som ani riedku farbu, ale ani hustú, aby mi nezaliala pekné detaily zbroje a spravil základný náter.

2. Po zaschnutí som spravil jeden wash hnedo-čiernym GW inkom, ktorý mi trochu zvýraznil priehlbiny. Pokiaľ nieje k dispozícii GW ink (inak vrelo doporučujem, nielenže si robí svoju prácu ako ink, ale výborne zmatní washovaný povrch a u metalík stiahne metalický lesk a vytvorí dojem zašlého kovového povrchu), dá sa použiť aj mix hnedej farby, čiernej farby a matného média (napr. Vallejo) zriedeným vodou.

3. V treťom kroku som začal s tónovaním farby povrchu - chcel som mierne modrý nádych v tieňoch, ktorý by naznačoval aj istú mieru oxidácie. Spravil som si veľmi riedku modrú a modrozelenú farbu (tak riedku, že na bielej papierovej servítke zanecháva len veľmi slabú stopu), štetec som do farby namočil, väčšinu farby som odsal do servítky (veľa farby na štetci by spôsobilo 'zalievanie') a takmer polosuchým štetcom som začal pretierať časti zbroje. Po viacerých vrstvách (treba byť trpezlivý) sa mi začal črteť pekne namodralý odtieň. Nechcel som, aby zbroj pôsobila plocho, tak som pridal ďalšie tónovanie tentokrát riedkou hnedou farbou.

4. Teraz som sa dostal trochu do problému, nakoľko som chcel začať hajlajtovať, no klasický postup s veľmi riedkou farbou absolútne nefungoval, totiž keď sa príliš zriedi metalika, nezanecháva polopriehľadnú plynulú vrstvu ako u klasických farieb, ale rozptýlené metalické čiastočky. Takže som sa rozhodol pridať do metalickej farby trochu normálnej - rozmiešal som si teda farbu zo základného náteru s malým množstvom hnedej a spravil som niekoľko vrstiev hajlajtu a ono to celkom fungovalo. Týmto spôsobom som spravil intenzívnejšie hajlajty na krytoch holení, na plátovaní bokov a tiež na vrchnej časti hrudného panciera., Kde bolo treba zjemnil som ešte prechody niekoľkými vrstvami veľmi riedkej hnedej a modrozelenej farby (bez pridaných metalík) - tzv. glazes.

5. Poučený z 'krízového vývoja' som zvýraznenie ornamentov zbroje, škrabancov a tiež ozdobného vlčka na opasku robil priamo mixom metaliky (strieborná) a klasickej farby (svetlá sivá, modrá, biela).

Podobne som postupoval aj u Airtisa, ale tam som už šiel cielene a vedome týmto postupom - na jemne stmavený a stiahnutý metalický základ som dával glazing pre tónovanie odtieňov a hajlajty následne riedkymi klasickými farbami, tentokrát je ale všetko ladené viac do hneda, zelenkava až žltkava. Fotku sa mi podarí snáď pridať dnes... Toť vsjo, žiaden zázrak (veď som to vravel), vpodstate som aj ja len experimentoval a skúšal, čo to dá... :)

Komentáre

Anonymný napísal(a)…
Tak díky moc za postup, jinak to míchání metalik a ostatních barev jsem už taky použil dělá se mi s tím líp nezustávají metalické "šupiny"
Petr (PeVl)
Dark Tower napísal(a)…
Jojo, má to svoje čaro a keď sa použijú naozaj riedené farby, tak časť pôvodného metalického dojmu zostáva...

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Renault 16 Lolita 1970 (Norev, 1:43)

Miniboxy - kde se vzaly?