Michael Jackson (* 1958 - † 2009)

Michael Joseph Jackson, známy ako Michael Jackson (* 29. august 1958 Gary, Indiana, USA – † 25. jún 2009 Los Angeles, Kalifornia, USA) bol americký popový, soulový, a rockový spevák, skladateľ a tanečník černošského pôvodu, ktorý popri The Beatles a Elvisovi Presleym najvýraznejšie ovplyvnil populárnu hudbu, a zmenil spôsob jej vnímania, predovšetkým tanečným stvárnením, ktorú reprezentovali aj umelecké videoklipy. Stal sa aj revolucionárom v živých vystúpeniach, a v tomto jeho vplyv je možné vidieť vo väčšine dnešných-súčasných najväčších hudobných hviezd.


Jeho komerčný úspech je dodnes neprekonaný, a v predajnosti albumov prekonal aj samotných The Beatles a Elvisa Presleyho, nehovoriac o jeho oceneniach, ktorými sa stal najoceňovanejším umelcom so ziskom viac ako 600 najrôznejších cien a uznaní, medzi ktoré patria predovšetkým tie hudobné ceny, ako 13 cien Grammy (+ 4 ďalšie ako súčasť projektu We are The World a samotný singel, ktorý Michael napísal a zložil spolu s Lionelom Ritchiem, a jednu so skupinou The Jackson 5 v roku 1971), 18 cien American Music Awards, vrátane ceny Americký Umelec 20. storočia, 22 cien Billboard Music Awards (+ 5 ďalších Billboard Video Awards), 12 cien World Music Awards, vrátane ceny na - Najpredávanejšieho umelca Milénia ocenili za album Thriller zápisom do Guinessovej knihy rekordov za najpredávanejší album všetkých čias.

Michaelova hudba ma sprevádzala od detstva, počas dospievania až do súčasnosti. Mal som to šťastie, že som sa mohol zúčastniť jeho neuveriteľného živého vystúpenia v Prahe (doteraz ma pri spomienke naň zamrazí, bol to zážitok, aký sa zažíva len raz v živote), v rámci koncertného turné HIStory. Navždy tak ostane súčasťou môjho života. Odpočívaj v pokoji, Michael...

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Renault 16 Lolita 1970 (Norev, 1:43)

Miniboxy - kde se vzaly?