Digitálne kreslenie v analógovom duchu -  iPad a Procreate, aneb pocta Milanovi Weinerovi

Keď som sa pred krátkou dobou znova vrátil ku tvorbe MiniModelov, jedným z faktorov, ktoré tento návrat spôsobili, bolo práve digitálne kreslenie. Každý správny 'miniboxák' vie, že ku originálnym modelom z produkcie WDS Minibox patria ilustrácie Ing. arch. Milana Weinera, ktoré sú - rovnako ako modely samotné - jednoduché, ľahké a geniálne. No a ja som sa vždy chcel priblížiť dokonalosti Weinerových modelov, problém však boli ilustrácie.


Originálna kresba k MiniBoxu, copyright (c) WDS Minibox


U svojich dávnejších modelov som to riešil kombináciou viacerých efektov v Photoshope a dokresľovania myšou, čím vznikla veľmi neumelá napodobenina pôvodných kresieb Milana Weinera.



Pôvodné kresby ku skorším MiniModelom


Kresbám však chýbala Weinerova ľahkosť, vzdušnosť. Bolo viac než evidentné, že nevznikli klasickou 'analógovou' cestou majstra Weinera - teda ako typická zjednodušená čiernobiela kresba tušom / fixkou kolorovaná vodovými farbami. Cesta, ktorou som sa (aj napriek mojim vodovkárskym prvopočiatkom vo výtvarnom krúžku a komiksovom pokračovaní toho istého razenia) už odmietal vydať. Schodnou variantou sa mi preto zdala byť kombinácia applieho iPadu, ceruzky a Photoshopu, ktorý - konečne - dorazil na túto platformu v plnej sile a veci začali dávať zmysel.  
  

Prvotné pokusy kreslenia na iPade, este v Photoshope


Zo začiatku to vyzeralo nádejne, bohužiaľ zrejme niektoré rutiny a zvyky z klasického desktopového Photoshopu mi v prípade jeho iPadovej verzie boli skôr na obtiaž, než na osoh. A tak  postupy naučené na počítači, ktoré boli na tablete čiastočne obmedzené ma začali brzdiť a brarť mi radosť z práce. Mal som v zálohe doposiaľ takmer nevyužitú appku Procreate, ktorú mi niekto vychválil do neba, odpozeral som kopu videí, ako v nej ľudia maľujú úžasné veci a hovoril som si, že by to možno stálo za to ju skúsiť. Jej šikovnosť a množstvo skvelých nástrojov ma utvrdzovali v presvedčení, že tadiaľto by cesta mohla ísť. Potreboval som však zaistiť použiteľnosť kresieb aj mimo iPadu. Keď som zistil, že Procreate podporuje import aj export .PSD súborov Photoshopu vrátane vrstiev, už nebolo cesty späť. 



Pokračovanie sa presunulo do appky Procreate

Finálna podoba kresby ku modelu 1:300


Hneď prvá kresba malého autíčka SAVIEM TP3 4x4 Camper pre môj nový model šla krásne od ruky a výsledok bol (v tej chvíli) veľmi presvedčivý. V úvode som si ešte pomohol jedným špeciálnym efektom pre Photoshop, no začínal som tušiť, že už čoskoro nebudem potrebovať žiadny generovaný umelý efekt a že kreslenie zvládnem čisto ceruzkou a nástrojmi Procreate.

Za pár dní prišla tá správna kreatívna 'slina' a v hlave sa mi zrodil nápad skúsiť nakresliť naleštený čierny Potntiac TransAm zo známeho seriálu Knight Rider. Moj synátor Samko miloval tento seriál aj jeho remake z roku 2008. Zároveň sa mi zdalo, že sa tu budem môcť vyhrať s odleskami, hrou svetla a tieňa a na tak známom aute bude hneď jasné, či kresba zafungovala. Následné reakcie syna, blízkeho i širokého okolia mi dali jasnú odpoveď. MiniModel tohoto auta som robiť nemusel, keďže kedysi dávno ho v mierke 1:100 urobil TripleM. Aj keď ... No nechajme to na inokedy :)

Prvé skutočné pohodové kreslenie v Procreate

K.I.T.T. v kreslenom prevedení a'la Milan Weiner


Bolo zrejmé, že ďalšie kresby na seba nedajú dlho čakať, rovnako ako nové MiniModely. Konečne som mal vyriešené všetky aspekty originálnych MiniBoxov a mohol som si zvoliť akékoľvek auto, autobus, traktor, čokoľvek, čo mi v portfóliu WDS chýbalo, alebo k čomu mám zvláštny vzťah a vytvoriť si svoj vlastný model so všetkým, čo k nemu patrí. Tá sloboda ma opájala, takže som nevydržal dlho a hneď som sa pustil do nového modelu a nových ilustrácií. Voľba padla na SUV Dacia Duster (z rodiny Renault, keďže som fanda tejto značky) a ako vystrihovačka, tak aj kreslenie šlo pekne od ruky. 

Už v predchádzajúcom MiniModeli SAVIEM TP3 som si stanovil pravidlo, že každý model vždy výjde  v mierke 1:100 s bonusom v mierke 1:300, pričom obe verzie budú mať vlastnú ilustráciu. Väčšia - stovková klasickú detailnú ilustráciu v kruhu, známu z MiniBoxov vydaných ako samostatné listy pod hlavičkou WDS. No a menšia v podobe zjednodušenej malej ilustrácie, aké sprevádzali všetky tristovkové modely už od čias ABC. 

Veľká ilustrácia šla veľmi pekne od ruky, no boli chvíle, kedy som bol ešte trochu v kŕči. Nebol som si celkom istý niektorými vecami a často som odbiehal a 'konzultoval' so svojou zbierkou Weinerových ilustrácií :)


S jedlom rastie chuť - Dacia Duster

Kresba pripravená pre vystrihovačku


Kresbu som dokončil a mal som z nej veľkú radosť, no zároveň som chcel odstrániť tú neistotu v rukách a trochu sa 'vykresliť', takže som sa rozhodol pre najstaršiu techniku učenia sa - reprodukovanie. Pokúsim sa čo najčastejšie si nájsť čas a napodobňovať kresby majstra Weinera. Jednak si nájdem svoj postup (keďže ja tvorím digitálne a on klasicky analógovo), v čom mi pomôže aj to, že si budem môcť prezrieť jednotlivé vrstvy a naučiť sa vnímať svoje okolie takýmito očami. Milujem tie ilustrácie, ktoré sú mi strašne blízke, autorovi sa na nich (okrem modelov samotných) podarilo zachytiť niečo neviditeľné z kúzla krajiny a architektúry Československa, ktoré stále považujem za svoju domovinu. Takže mám pocit, že miesta na nich zobrazené dôverne poznám. Moja prvá reprodukcia je Jeep Cherokee (kódové označenie H1 004, objednať si ho môžete - rovnako, ako aj iné modely priamo na facebooku WDS Minibox), ktorý ide českou 'venkovní' krajinou.


Originálna kresba majstra Weinera, copyright (c) WDS Minibox

Tréningová reprodukcia - najlepšia škola maľovania


Bol to skvelý pocit, môcť sa takto 'dotýkať' majstrovho diela, úplne inak než za celé tie desaťročia, čo som sa s ním stretával v časopisoch, vystrihovačkách. Tá pravá a nefalšovaná radosť, chuť niečo tvoriť a pocit, že človek našiel niečo, čo dlho hľadal (bolo to síce na dosah ruky, ale nemohol sa toho dotknúť) ma potešila. A tak som si povedal, že to idem skúsiť znova. Sám, ľahko, bez kŕča, bez pocitu zviazanosti. Tak vznikla kresba tristovkového Dustera, na ktorú som skutočne pyšný. Už v čiernobielej verzii mi bolo jasné, že som konečne na správnej ceste. Musím sa priznať, že z farebnej stále nedokážem odtrhnúť oči a už teraz viem, čo budem robiť v nasledujúcich rokoch. Kresliť.


Čiernobiela kresba v prostredí Procreate

Ilustrácia 300-vkového modelu Dustera, moja pýcha


Chcel by som poďakovať Ing. arch. Milanovi Weinerovi za jeho dielo. Za nápad, ktorým chcel spraviť radosť zdravotne postihnutým deťom, za desiatky modelov a maličké svety, ktoré stále stavajú dospelí i malí modelári po celom svete i za jeho ilustrácie, ktoré ma priviedli až k tomuto skvelému pocitu.


Komentáre

Vietnameximp napísal(a)…
Amazing blog. Find Importers and exporters from Vietnam Import Export Trade Data by Vietnameximp. For more information about vietnam import export data visit our website.
Vietnam Export Data

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Renault 16 Lolita 1970 (Norev, 1:43)

Miniboxy - kde se vzaly?